Zavezanec za DDV

Zavezanec za DDV

Zavezanec za DDV (davek na dodano vrednost) ste dolžni postati ko presežete 50.000,00 EUR obdavčljivega prometa. Kaj pa če tega zneska ne presežeta? Ali se lahko prostovoljno vključite v sistem DDV in postanete zavezanec za DDV?

Če ste ravno začeli z delom kot samostojni podjetnik posameznik ali družba z omejeno odgovornostjo, lahko sami odločate o tem, ali boste postali zavezanec za DDV.

Zavezanec za DDV

Zakon o davku na dodano vrednost (ZDDV-1) določa, da zavezanec, ki v obdobju zadnjih 12 mesecev preseže ali je verjetno, da bo presegel 50.000,00 evrov obdavčljivega prometa, mora predložiti zahtevek za izdajo identifikacijske številke za DDV. To mora storiti najpozneje v mesecu, v katerem je verjetno, da bo vrednost obdavčljivega prometa presegla 50.000,00 EUR.

kalkulator na papirju v ozadju

Zavezanec za DDV lahko postanete tudi, če izkažete, da je verjetno, da boste v roku 12. mesecev od začetka poslovanja, presegli 50.000,00 EUR obdavčljivega prometa.

Zavezanec pa se lahko tudi prostovoljno odloči za vključitev v sistem DDV. V tem primeru mora svojo izbiro vnaprej priglasiti davčnemu organu. To lahko stori v elektronski obliki preko sistema eDavki in jo uporabljati najmanj 60 mesecev.

Kaj pomeni za vas vključitev v sistem DDV?

Če presežete 50.000,00 EUR obdavčljivega prometa ali če se sami odločite za vključitev v sistem DDV, ste dolžni za svoje storitve oz. izdelke zaračunavati DDV glede na predpisano stopnjo. Davčna stopnja je 22%, za nekatere izdelke in storitve, pa je tudi drugačna. Kot zavezanec za DDV ste dolžni obračunati DDV v določenem časovnem obdobju. Po preteku določenega obdobja je podjetnik dolžan državi plačati pobrani DDV. Od pobranega DDV lahko odštejete davek, ki ste ga plačali za nakupu svojih sredstev namenjenih za poslovanje.

V primeru, da poslujete večinoma s fizičnimi osebami in ne presežete obdavčljivega zneska v višini 50.000,00 EUR, vključitev v DDV sistem, pomeni podražitev vaših izdelkov in storitev glede na predpisano davčno stopnjo.

Deli naprej

Share on facebook
Deli na Facebooku
Share on twitter
Deli na Twitterju
Share on linkedin
Deli na Linkdinu
Share on pinterest
Deli na Pinterestu
Scroll to Top

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo in spremljamo statistiko.