Davčne spremembe: višja obdavčitev kapitala, razbremenitev stroškov dela

Davčne spremembe: višja obdavčitev kapitala, razbremenitev stroškov dela

Predlog davčnih sprememb, katerih glavni namen je po besedah finančnega ministrstva razbremenitev stroškov dela, je pripravljen na javno obravnavo. Med drugim predvideva zvišanje mej davčnih razredov, znižanje davčnih stopenj v drugem in tretjem dohodninskem razredu in večjo obdavčitev kapitala – stopnja dohodnine od dohodkov iz kapitala se bo zvišala s 25 do 27,5 odstotka.

Predlog davčnih sprememb, katerih uveljavitev na ministrstvu za finance načrtujejo z letom 2020, je pripravljen za koalicijsko usklajevanje in javno obravnavo. Spremembe gredo v smeri razbremenitve stroškov dela, poslanci naj bi jih dobili v potrditev jeseni. V paketu davčnih sprememb je tudi nižja obdavčitev regresa, ki pa že velja.

S prestrukturiranjem davčnih bremen med dohodki iz dela in dohodki pravnih oseb ter obremenitve kapitala se bo zagotavljalo uravnoteženje javnih financ in ohranilo približno enako raven socialne države, so pripravljene spremembe davčnih zakonov komentirali na finančnem ministrstvu. Gre za spremembe zakonov o dohodnini, o davku od dohodkov pravnih oseb ter o davku od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov.

Spremembe zakona o dohodnini: višja splošna olajšava, bolj obdavčen kapital

Pri dohodnini je predvideno zvišanje mej vseh davčnih razredov, znižujeta pa se davčni stopnji v drugem in tretjem dohodninskem razredu – s 27 na 26 odstotkov oz. s 34 na 32 odstotkov.

Splošna olajšava, ki jo lahko uveljavljajo vsi zavezanci, se bo zvišala s 3302,70 na 3500 evrov. Pri dodatni splošni olajšavi pa gredo spremembe v smeri, da se bo vsem dohodkom do višine 13.316,83 evra priznalo linearno zmanjšanje dodatne splošne olajšave glede na višino skupnega dohodka. S tem se bo zagotovilo, da zaposleni zaradi zvišanja minimalne plače ne bodo na slabšem, so pojasnili na ministrstvu.

Kapital bo po novem obdavčen bolj. Stopnja dohodnine od dohodkov iz kapitala, torej od obresti, dividend in dobičkov iz kapitala, se bo namreč zvišala s 25 na 27,5 odstotka. Enako velja za stopnjo obdavčitve dobičkov od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov.

Deli naprej

Share on facebook
Deli na Facebooku
Share on twitter
Deli na Twitterju
Share on linkedin
Deli na Linkdinu
Share on pinterest
Deli na Pinterestu
Scroll to Top

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo in spremljamo statistiko.